Aromatherapie anno 2019?

Wat is er aan de hand met de wetgeving rond aromatherapie?

De Europese commissie produceert heel veel wetgeving die pas jaren later wordt ingevoerd of waarbij wordt besloten een overgangsperiode toe te staan waarna de wetten dus via controle en handhaving in de praktijk worden toegepast. Sinds enkele jaren zijn op bijvoorbeeld de Tea Tree olie flesjes van Chi al verschillende waarschuwingssymbolen gedrukt: ‘een vlammetje; een visje op de waterkant; een man met een ster op de borst’. Die zijn u misschien niet opgevallen omdat ze vrij klein op het etiket van het flesje staan en ook niet op het doosje voorkomen. Vanaf 1 januari zult u deze symbolen veel groter (1 x 1 cm) op de etiketten maar ook doosjes zien staan. Want dit is verplicht voor alle bedrijven die met deze pure, 100% natuurlijke, aromatherapeutische grondstoffen werken.


Aromatherapie, een vreemde eend in de bijt

Deze symbolen staan voor stoffen die in potentie vlambaar, bijtend of op de een of andere manier schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Het probleem voor de aromatherapie is nu dat er geen verschil wordt gemaakt tussen synthetisch gemaakte stoffen en 100% natuurlijke stoffen. De wet maakt hier geen verschil in. Dat is erg jammer want daarmee komt aromatherapie helaas in een negatief daglicht te staan. De wetgever weet zich eigenlijk met aromatherapeutische grondstoffen geen raad en plaatst ze daarom voor de zekerheid in het vakje: chemische stoffen die potentieel gevaarlijk zijn. Vergelijkbaar met die tankwagen vol chemische stoffen die niet door uw wijk mag rijden. In principe is dit natuurlijk waar, want overmatig of verkeerd gebruik van bijvoorbeeld tea tree olie of pepermunt olie of welke andere olie dan ook, kan natuurlijk allergische reacties veroorzaken. Het curieuze volgende feit kan dus voorkomen: aan de ene kant van het flesje/doosje tea tree of lavendel 3 waarschuwingssymbolen, aan de andere kant de tekst: direct op de betreffende plek aanbrengen…


Nut van waarschuwen en weten wat je doet

Waarschuwen voor potentieel gevaar van een product is natuurlijk goed. Afschrikken is eigenlijk niet nodig maar veel mensen zullen er wel van schrikken. Als je deze redenering doortrekt zou eigenlijk op een pak keukenzout ook een doodskop moeten staan met de tekst: dodelijk na inname van 5 eetlepels! Want dit is een feit…maar wie gaat dit doen? Belangrijk is dat mensen goed en correct worden voorgelicht. Chi Natural Life adviseert al sinds 1979 druppelsgewijs gebruik van essentiële oliën, juist omdat het zo’n krachtige materialen zijn. Je moet weten wat je doet als je deze grondstoffen gebruikt.


Van goede wil

Ofschoon wetgeving dus soms verwarrend is hebben wij in een democratie maar één ding te doen: ons houden aan de wetten die we met elkaar afspreken. Anderzijds misverstanden en onduidelijkheden voorkomen of zelfs uit sommige wetten halen is natuurlijk altijd goed. Chi Natural Life zal zich hier blijvend voor in zetten door zich aan de wet te houden maar ook door open en eerlijke voorlichting over deze wonderbaarlijke, geneeskrachtige, aromatherapeutische materialen.

Wet van Paracelsus (1494-1541): “De dosis maakt het gif”

 

Artikel by Chi

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
De waardering van www.iqbalance.net bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.