Met de lente in het vooruitzicht wordt het weer tijd voor een voorjaarsschoonmaak – op alle gebieden. Het kriebelt bij mensen om hun leven weer op orde te brengen. Niet alleen ruimen we alle stof en spinnenwebben uit de weg en voorzien we ons huis van een grondige reiniging, ook hebben we meer aandacht voor ons lichaam. Het wordt daarom tijd om de bezem door je leven te halen met een detox voor je lichaam én geest.

Vastenperiode

In het voorjaar breekt voor christenen traditioneel de vastenperiode aan, waarin ze zich bewuster worden van wat ze in hun lichaam stoppen. Ook volgens de ayurvedische leer is de lente een goed moment om te detoxen. Je kunt dan de overtollige gifstoffen van de winter achter je laten en nieuwe energie opdoen voor het nieuwe seizoen.

Detoxen

Bij detox denk je waarschijnlijk aan ontgiftende sappenkuren, darmspoelingen en sauna’s. Maar in principe gaat het om bewustwording van alles wat je consumeert. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van media, zoals sociale media of tv-programma’s. Wat doet het eigenlijk met je? Zijn de programma’s die je op de televisie kijkt goed voor je? Voel je je er blij door of maakt het je juist onrustig?

Communicatie

Het gaat dus om ‘voeding’ in de meest brede context. Ook het contact met anderen valt hieronder. Hoe communiceer je bijvoorbeeld met mensen: waar praat je over en roddel je veel? Sta op deze manier eens stil bij de impact van alles wat je doet en grijp deze periode aan om voor jezelf op een rijtje te zetten: wat is goed voor mij?

Dosha

Een Dosha-analyse kan jou hierbij inzicht geven en je op de juiste weg zetten. Volgens de Ayurveda zijn er drie verschillende types (Dosha’s). Om erachter te komen welk Dosha-type je bent, kun je een online Dosha-test kopen in onze webshop. Je krijgt dan een vragenlijst toegestuurd die je onder bepaalde omstandigheden moet invullen. Op basis van deze antwoorden kun je vervolgens kijken met welke type je de meeste overeenkomsten hebt. Ben je een Vata, Pitta of Kapha, of wellicht een mengtype? Zo ontdek je wat de invloed is van je leefstijl en welke leefstijl het best bij je past.

Let op! Na deze test ben je niet meer ‘onschuldig’! We geven je volledig inzicht in de basisprincipes vanuit de Ayurveda waarmee je de touwtjes in handen krijgt om baas over je leven te zijn. Je wordt dan niet meer geleefd door de omstandigheden om je heen als je deze principes voor jezelf gaat toepassen en leert begrijpen.

Verschillende behoeften

Elk type is verschillend en heeft andere behoeften. Wanneer je helder hebt welk type je bent, kun je je leefstijl hier dus beter op aanpassen. Zo is het voor een Pitta-type niet handig om voor de lunch een pittig gesprek te voeren. Met een lege maag kun je vaak niet helder denken en daardoor onredelijk worden. Het kan dus waardevol zijn om te weten wanneer je bepaalde gesprekken of werkzaamheden het best kunt uitvoeren. Als je van plan bent om een voorjaarsdetox te doen, kun je je hier zo ook beter op voorbereiden. Voor een Pitta-type is detoxen met rauwkost en vruchtensappen bijvoorbeeld geschikt, terwijl een Vata-type beter warme groente en bouillon kan nemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over je Dosha? Bij IQ Balance geven we je graag uitgebreide informatie over je Dosha-type en welke behoeften hierbij horen tijdens een online consult. Samen kunnen we dan een plan uitwerken om beter te leven volgens je type en dichter bij jezelf te staan. Ook kun je bij ons terecht voor een detoxbehandeling en begeleid worden bij het detoxen op een gezonde en verantwoorde manier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
De waardering van www.iqbalance.net bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.