Balans en duurzaamheid – jullie weten dat “Balans” ons thema is. Ons product. Onze passie en onze visie!

Balans en duurzaamheid is voor ons erg belangrijk en een pijler en toetscriterium voor alles wat er gebeurt binnen en buiten IQ Balance. En ook al zijn wij er dagelijks mee bezig blijft het een uitdaging en kan het altijd beter. Ja, het kan en moet zelfs beter want de resources raken op en als wij zo door gaan met de huidige lifestyle en de kop in het zand blijven steken, is er geen halt meer. De wereld bereikt haar kantelpunt dat wij niet meer terug kunnen en er onherstelbare schade ontstaat met alle gevolgen en rampen van dien.

Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat in sommige delen van de wereld gevochten wordt voor water en voedingsmiddelen. Dat sommige gebieden, zoals tropische eilanden onbewoonbaar worden en de inwonders al naar nieuwe leefruimte moeten zoeken. De koraalriffen en de tropische regenwouden verdwijnen en de ijsbergen smelten. De opwarming van de aarde met slechts 1 graad celsius heeft gevolgen die niet onmerkbaar zullen blijven. Voor ons lijkt het allemaal nog zo ver weg, maar ook hier in ons “veilige” Europa zullen wij erdoor getroffen worden. En wat te denken voor onze kinderen, als wij al die veranderingen nu al waar nemen? Het lijkt erop dat wij het niet alleen meer over kunnen laten aan onze politieke leiders. We moeten zelf in actie komen!

De ervaring leert dat wij pas wakker worden als wij de pijn zelf gaan voelen. Dat is ook in de praktijk zo. Als lichaamlijke pijn optreedt die mij in mijn dagelijkse doen en laten belemmert, trek ik aan de bel. Raar toch? Waarom niet eerder? Waarom laten wij het altijd zo ver komen dat het ons eerst in ons leven moet beperken voor dat wij in actie komen? Vaak zijn die dingen toch voorspelbaar als wij even verder nadenken en luisteren??? Of het nou op financieel vlak is of fysiek, psychisch of op sociaal gebied, wij schakelen pas als de eerste symptomen merkbaar worden en het gedaan is met onze balans, of zelfs veel later c.q. te laat!!! Het is net als of wij ervoor kiezen om in ons huisje te blijven zitten terwijl een rampenalarm af gaat met het verzoek om te evacueren. Wij zijn het zo gewend om onze lichaamssignalen te negeren die eigenlijk de zelfde functie hebben dan zo’n waarschuwingssysteem.

Ook met de klimaatbeheersing is het niet anders. Alleen lijkt onze tijd hier echt op te raken en hebben wij geen tijd meer om verder af te wachten tot er nog meer signalen duidelijker worden. Dan is het al te laat! Want vergeet niet dat iedere verandering met vertraging door werkt. Als de balans verstoord is en actie wordt genomen dan is de balans niet per direct hersteld. Het duurt wel even voor dat alles weer naar behoren verloopt.

Je lichaam als voorbeeld:
Elke gedachte vertaalt zich naar het lichaam in de vorm van sensaties of een bepaalde houding, de hartslag bijvoorbeeld. Als ik me erg opwindt gaat mijn hartslag omhoog. Voor een korte periode maakt het niet uit en kan het lichaam weer prima herstellen en zijn balans hervinden. Chronische opwinding of boosheid daarentegen gaat zich manifesteren in het lichaam. Op een gegeven moment zullen de symptomen merkbaar gaan worden. Vaak zijn wij er dan ook heel goed in om zulke symptomen nog een hele poos te onderdrukken. Stel je voelt dat je schouders wat strak zitten of dat je onderrug “zeurt”. Of je voelt je opgejaagd en ontevreden. Wanneer zijn wij dan bereid om hier aandacht aan te schenken? Pas als de pijn ondragelijk wordt toch? We hebben immers andere dingen te doen dan om naar deze signalen te luisteren…

Is dat wel zo? Zijn wij werkelijk te druk om naar ons eigen lichaam of onze leefomgeving te luisteren of vinden wij onszelf niet belangrijk genoeg? Of menen wij dat de andere zaken belangrijker zijn? Zijn die zaken werkelijk wel zo belangrijk? Zo levensessentieël?

Stel wat gebeurt er als ik mij even wat minder met de boze klant bezig hou of als ik een keer niet mijn stoep heb geveegd? Zal dan de wereld vergaan?
Gek hé? Vaak houden wij ons meer met dat soort dingen bezig dan met hetgene wat wel van invloed is om bijvoorbeeld de wereld niet om zeep te helpen.

Hierna zal ik hele kritische opmerkingen gaan maken zonder iemand te beledigen, maar met de bedoeling tot nadenken aan te zetten. Hierbij ben ik mij bewust dat ook ik blinde vlekken heb, dus spreek mij er vooral op aan mocht je bij mij iets opvallen wat niet strookt met de visie die ik zo net heb beschreven!:

Rare fenomenen!?:

Donaties vs duurzaam
Hoe zit het met het totaal plaatje en de balans als ik met mijn inkopen voor de goedkoopste prijs ga en dan vervolgens donaties ga doen aan een goed doel? Dit is toch super tegenstrijdig? Ik kies voor goedkoop en daarmee waarschijnlijk voor het minst duurzaam en minst eerlijke product, wat uiteindelijk oorzaak is van veel ellende, en geef aan de andere kant donaties voor goede doelen. Hmmmm. Waarom niet gelijk een duurzame keuze maken en dan maar iets meer betalen waardoor je in staat bent het systeem te veranderen omdat de goedkoope en niet duurzame producten dan misschien van zelf van de markt verdwijnen? Kinderarbeid en uitbuiting behoort nog tot de dagelijkse realiteit. Waarom kiezen wij niet voor de langere termijn en voor de echte betere oplossing?
Het mooie is, als je wel voor duurzaam en eerlijk durft te kiezen, jou gezondheid er hoogstwaarschijnlijk ook nog baat bij zal hebben. Denk eens aan al die chemische verzorgingsproducten die aanzienlijk goedkoper zijn dan natuurcosmetica… Je bespaart op je portemonnee, maar smeert elke dag schadelijke stoffen op je lichaam zoals paraffine, plastic deeltjes die in tandpasta zitten of in gel bijvoorbeeld en uiteindelijk in ons drinkwater en onze voedselketen terecht komen. Deze plastic deeltjes worden inmiddels al aangetroffen in het lichaam van dieren – het zit dus daadwerkelijk al in onze voedselketen!

Sfeerkachels en wat dat met het vorenstaande te maken heeft??
Onlangs gingen wij shoppen voor een mooie sfeerkachel. Door mijn blinde vlek gingen wij kijken naar hout- en gaskachels. Gezellig! Lekker ontspannen bij een mooi vuurtje in de woonkamer… Toevallig zagen wij net voor dat wij de laatste offerte binnen kregen een indrukwekkende uitzending met Leonardo Di Caprio “Before the Flood” op National Geographics. Deze uitzending heeft ons weer wakker geschud en van koers laten veranderen. De CO2 uitstoot die zo’n kachel veroorzaakt zou ons niet meer van het vuurtje kunnen laten genieten omdat wij niet meer “onschuldig” zijn en weten wat het voor nare gevolgen zal hebben voor het milieu. Daarnaast was ons al verteld dat er over zo’n 35 jaar geen gas meer zal zijn omdat het tot de fossiele brandstoffen behoort. Nieuwe wijken worden al zonder gasleidingen aangelegd. Het gekke was echter dat wij de ballon die we hadden opgelaten over dat het gas zal opraken, zowel in de showroom als bij een van de bedrijven waar wij kwamen kijken niet werd opgepakt. Over de vraag betreffende de resources is bij hen geen enkel lampje gaan branden om over te schakelen naar bijvoorbeeld palletskachels, terwijl die ook in de zelfde showroom staan. Tja. De ballon is inmiddels al ver weg gevlogen. Wij zijn er blijkbaar allen echt zo niet mee bezig om deze wereld te behouden en met meer respect te behandelen. Ik schrik ook van mezelf dat ik het niet eerder heb kunnen bedenken. Zo ligt de dagelijkse sleur op de loer waardoor wij vaker dan wij denken onbewuste keuzes maken die wel degelijk van grote invloed op ons milieu kunnen zijn. Gelukkig werden wij nog net op tijd wakker. GEEN gas- en GEEN houtkachel dus!
Uitzendig Leonardo Di Caprio bekijken: Before the Flood Full Movie National Geographic

balans en duurzaamheid
Wat gebeurt er nu in deze wereld?

Grote stappen, snel groen – 15 Tips om veel duurzamer te leven!

Wil je groener leven? De weg richting meer duurzaamheid is vaak ingewikkeld en verwarrend. Met de boven genoemde 15 tips behaal je de grootste impact met de minste moeite. Precies, grote stappen snel groen! Klik gewoon op de uitgelichte 15 Tips hier bovenaan en laat je inspireren!

In onze zoektocht naar positive inspiratie kwamen wij ook dit boek tegen:

balans en duurzaamheid
De korte route naar een leuker leven. Bestel nu deze bestseller!

 

Mocht je zelf nog tips hebben, mail deze dan.
Wij zullen alle goede tips verzamelen en later via de website delen.

Uit alle inzendingen verloten wij een
duurzame en luxe eau de parfum twv. 19,- euro!

EdP "Scirocco" tasverstuiver
EdP “Scirocco” tasverstuiver

De actie sluit op 31 januari 2018.
Laten wij dit jaar goed beginnen en elkaar inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »